Vorig jaar 60.000 kilo cocaïne onderschept aan buitengrenzen – met straatwaarde van 4,5 miljard

In de Rotterdamse haven is afgelopen jaar 45.506 kilo cocaïne onderschept, vrijwel dezelfde hoeveelheid als vorig jaar. Dat blijkt uit jaarcijfers van het Hit and Run Cargo-team (HARC-team), een samenwerkingsverband van politie, douane, FIOD en Openbaar Ministerie.

Omdat in Vlissingen de cocaïnevangst bijna verdrievoudigde naar 11.500 kilo en ook op de luchthavens een stijging van inbeslaggenomen cocaïne plaatsvond, komt het totaal aan de Nederlandse buitengrenzen in beslag genomen cocaïne uit op bijna 60.000 kilo, goed voor een straatwaarde van zo’n 4,5 miljard euro.

De meeste in beslaggenomen cocaïne wordt vanuit Ecuador verscheept. Als distributieland vervult Nederland een centrale rol in de Europese cocaïnehandel. Drugscriminelen maken gebruik van de havens van Rotterdam en Antwerpen om op grote schaal cocaïne te importeren en die vervolgens via Nederland verder te verspreiden.

Antwerpen

Gelijktijdig met de Nederlandse inbeslagnamecijfers maakte de Belgische douane bekend dat in de haven van Antwerpen een recordhoeveelheid van 116.000 kilo cocaïne in beslag is genomen. Daardoor is over 2023 met ruim 175.000 kilo sprake van een gezamenlijke Nederlands/Belgische recordvangst: een hoeveelheid die ruim 2,5 keer hoger ligt dan vijf jaar geleden.

„In alle Europese havens is sprake van een stijging van de inbeslagnames, terwijl in Rotterdam sprake is van een forse trendbreuk. Daarom denken wij dat we op de goede weg zijn”, zegt hoofd van de Zeehavenpolitie Jan Janse desgevraagd. In 2021 werd in Rotterdam nog zo’n 70.000 kilo aangetroffen, terwijl dat de afgelopen twee jaar rond de 45.000 kilo lag. Samen met het OM noemt hij als verklaring onder meer de uitbreiding van het HARC-team, samenwerking met havenbedrijven en de inzet van technologische hulpmiddelen zoals drones en camera’s.


Lees ook
De oorlog tegen drugs win je niet

Ontmanteling van een drugslab in Maastricht.<strong> De oorlog tegen drugs</strong> kun je niet winnen, zegt Alex van der Plas.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/vorig-jaar-60-000-kilo-cocaac2afne-onderschept-aan-buitengrenzen-ac280c293-met-straatwaarde-van-45-miljard.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=452 uithalers opgepakt

Op het Rotterdamse haventerrein werden vorig jaar 452 uithalers aangehouden: een forse stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen het er 251 waren. Deze uithalers verplaatsen cocaïne die in een container uit Latijns-Amerika is binnengekomen – en wacht op douanecontrole – naar een ‘veilige’ container die vervolgens ongecontroleerd het haventerrein kan verlaten. Onder deze uithalers zaten 64 minderjarigen. Driekwart van de gearresteerde uithalers was first offender en werd niet eerder als uithaler gearresteerd.

Een mogelijke verklaring voor dit hoge percentage ligt volgens de Rotterdamse hoofdofficier Hugo Hillenaar bij jurisprudentie van het Haagse gerechtshof. Sinds 2022 is een speciale uithalerswet van kracht waarmee uithalers in plaats van een lage boete voortaan een jaar celstraf opgelegd kan worden. Het Haagse gerechtshof hanteert echter als lijn dat first offenders een taakstraf krijgen. „Het kan zijn dat er door de criminele organisaties daarom bewust first offenders worden gestuurd.”